Splitsko-dalmatinska udruga spinalno ozlijeđenih provodi nacionalni program usluge osobne asistencije Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike kojim je osigurana usluga asistencije za 24 korisnika, osoba s najtežom vrstom i stupnjem invaliditeta te zaposleno 24 osobnih asistenata.

Projekt se provodi u Splitu, Podstrani, Trogiru, Šibeniku, Zadru, Sinju, Trilju i Rogotinu.

Za 2022.- 2023. godinu odobreni iznos sredstava 3.140.000,00 kn.

Utjecaj programa na korisnike je u aktivnijem i kvalitetnijem svakodnevnom življenju,  korisnici tj. osobe s invaliditetom dio dana provedu samostalno ili djelomično bez ikakve skrbi obitelji i ovisnosti o njima. Rasteretili su se članovi obitelji, samostalno su obavljali svakodnevne aktivnosti, te se podigla njihova samouvjerenost Korisnici su postigli veću samostalnost, neovisnost, prevladavaju osobne krize i samim time su društveno aktivni. Postignuto je zajedničko zalaganje za samu afirmaciju osoba s invaliditetom.  Korisnici su bili prisutni i aktivni što bez same usluge osobne asistencije tj. bez pratnje ne bi uspjeli i samim time su postigli samopoštovanje i osjećaj korisnosti

Specifični ciljevi:                                                                               

  • Omogućena je kontrola i izbor življenja osobama s invaliditetom
  • Omogućeno je planiranje vrsta usluga, vremena i načina njihova obavljanja
  • Osobe s invaliditetom su uključene u život zajednice

Ostvareni ciljevi:

  • Zapošljavanje 24 osobnih asistenata
  • Postiglo se veće samoodređenje 23 korisnika usluga osobne asistencije
  • Korisnici su se uključili u aktivnosti svakodnevnog življenja i u rad udruge

 

U dosadašnjoj provedbi programa uspjeli smo raditi na afirmaciji osoba s invaliditetom i promovirali smo program osobne asistencije.

Višegodišnji program pruža i sigurnost korisnicima, stekli su više samopouzdanja, samostalnosti  te su preuzeli inicijativu u značajnim poljima njihovih života.

U vremenima kad je iznimno teško doći do zaposlenja, zapošljavanje 24 asistenata je značajan indirektan doprinos društvenoj zajednici.